Българският евродепутат Илхан Кючук влезе в черния санкционен списък на Китай,

...
Българският евродепутат Илхан Кючук влезе в черния санкционен списък на Китай,
Коментари Харесай

Китай сложи български евродепутат в списъка си с контрасанкции

Българският евродепутат Илхан Кючук влезе в  " черния " санкционен лист на Китай, разгласен в отговор на оповестените през днешния ден наказания на Брюксел против китайски чиновници поради хипотетични нарушавания на човешките права мюсюлманското малцинство на уйгурите в района Синцзян, оповестява Ройтерс.

В китаския санкционен лист на този стадий са включени 10 лица от Европейски Съюз и четири субекта, оповестява Ройтерс. Китайското външно министерство уточни, че българският евродепутат Илхан Кючюк, дружно с Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман, са измежду членовете на Европейския парламент, които " съществено повреждат суверенитета и ползите на Китай и злонамерено популяризират неистини и дезинформация ".

По-рано ЕС упрекна китайски служители в всеобщи арестувания на мюсюлмански уйгури и нарушавания на човешките права в Синдзян и наложи първите си наказания против Пекин след оръжейното ембарго през 1989 година, което беше вследствие на репресиите на площад Тянанмън.

" За мен решението на Китай не е ненадейно ", съобщи за проглама " Хоризонт " на БНР Илхан Кючюк. Той свързва попадането му в ответния санкционен лист с работата си за правата на уйгурите и издигането на кандидатурата на политическия пандизчия Илхам Тохти за премията " Сахаров ".

Останалите лица, глобени от Китай, са холандския политик Сьоерд Вимер Шеердсма, белгийския парламентарист Самуел Коголати, литовския народен представител Довиле Сакалиене и двама учени - Адриан Зенц от Германия и Бьорн Йерден от Швеция.

" На засегнатите от глобите лица и техните фамилии е неразрешено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао ", съобщи китайското външно министерство. " На тях и на фирмите и институциите, свързани с тях, също е неразрешено да вършат бизнес с Китай ".

Санкционираните като ответна мярка от страна на Китай субекти са Комитетът за политика и сигурност на Съвета на Европейския съюз; Подкомисията по правата на индивида на Европейския парламент; Институтът за китайски проучвания " Меркатор " в Германия и Фондация „ Алианс на демокрациите “ в Дания.

Ответните наказания на Китай поради наложените по-рано през днешния ден наказания от Европейски Съюз са неприемливи, разгласи междувременно върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след съвещанието на европейските външни министри. По неговите думи Европейски Съюз има за цел да продължи с Пекин разговора за човешките права. Той означи, че през днешния ден Съветът на Европейски Съюз е приел наказания по новото европейско законодателство против нарушителите на човешките права по света, които засягат шест страни - Китай, Северна Корея, Либия, Южен Судан, Еритрея и Русия.
Борел оцени позитивно дейностите на турското управление в последните три месеца. Той посочи, че всички благоприятни условия остават открити и Европейският съвет ще реши по-късно тази седмица в каква посока да продължат връзките с Анкара. От декември насам виждаме дейности на турското управление в вярната посока, заключи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР